• Hogedrukpompen specialist
 • Ruim 70 jaar ervaring
 • Veiligste hogedruk technologie

Krachtige industriële spuitkoppen voor reinigings- en ontstoppingswerkzaamheden in de industrie en voor industriële toepassingen

Industriële spuitkoppen

KOKS Hogedruk heeft een uitgebreid aanbod krachtige industriële spuitkoppen en tankwaskoppen voor iedere industriële reinigingsklus en hogedrukreinigingsmachine die ingezet worden in industriële omgevingen en geschikt voor de allerzwaarste verontreinigingen. Deze sterke en krachtige industrie spuitkoppen tot 3000 bar zijn geschikt voor de meest uiteenlopende verstoppingen in pijpen, leidingen en buizen. Elke industriële reinigingsklus vergt een specifieke aanpak. Daarom biedt KOKS Hogedruk een gevarieerd aanbod aan spuitkoppen van het merk ENZ en spuitkoppen van het merk Hammelmann. De ene spuitkop is door zijn specifieke uitvoering sterker in het reinigen van pijpen of buiswanden of warmtewisselaars en de andere spuitkop het reinigen of onstoppen van buizen of leidingen.

 

Zo zijn de radiale spuitkoppen beter in het ontstoppen: de statische waterstralen vergroten de trekkracht. Roterende spuitkoppen, die vaak in allerlei richtingen spuiten, zijn juist beter in het reinigen van de pijpen of buiswanden. Ze worden ingezet om na te reinigen (dus na het ontstoppen) of om verstoppingen te voorkomen. Andere zijn gewapend met kettingen, frezen of staaldraden zodat ze het aller zwaarste werk industriële reinigingswerk aankunnen. Daarnaast levert KOKS Hogedruk, via haar dochteronderneming ROM bv, ook enkele bijzondere spuitkoppen voor zeer specifieke rioolontstoppingssituaties, zoals wortelsnijders en zandschoenenen.

 

Enkele industriële spuitkoppen toepassingsmogelijkheden zijn:
 

 • Hardnekkig vuil verwijderen van warmtewisselaars in chemische, petrochemische en nucleaire fabrieken;
 • Ontstoppings- en reinigingswerkzaamheden van pijpen, buizen en leidingen in de industrie of industriële omgevingen;
 • Tankreiniging van industriële installaties.

Uiteraard zijn industriele spuitkoppen inzetbaar voor uiteenlopende specifieke reinigings- en ontstoppingsproblemen. Informeer naar de toepassingsmogelijkheden. 

Wat is een industriële spuitkop?

Industriële spuitkoppen zijn spuitkoppen die voornamelijk worden ingezet voor zware industriële reinigingswerkzaamheden binnen industrieën. Industriële spuitkoppen worden ingezet voor onder andere het reinigen van pijpen, pijpleidingen, buizen, bundel, warmtewisselaars of ander zware industrieel reinigingsklussen. De spuitkop, ook wel nozzle genoemd, bepaalt in sterke mate het reinigingseffect van het te reinigen object. Rondstraalnozzle, vlakstraalnozzle, vuilfrezen en pulserende nozzles. De werking is in alle gevallen gericht op het reinigen, losspuiten, doorspuiten, ontstoppen of wegspoelen van zwaar en hardnekkig vuil.
 

Voordelen van een industriële spuitkop

Groot voordeel van een industriële spuitkop is dat hij geschikt is voor zware industriële reinigingswerkzaamheden en/of industriële ontstoppingswerkzaamheden onder hoge druk. Wilt u een reinigingsprobleem zo snel mogelijk verhelpen met het beste resultaat, dan heeft u voor elk probleem een industriële spuitkop nodig die er voor is gemaakt om dat probleem snel en vakkundig te verhelpen. Dat scheelt u tijd en geld.

 

Voordelen van een industriële spuitkop:

 • Specifiek inzetbaar voor industriële hogedruk reiniging;
 • Zware kwaliteit;
 • Hoogwaardige kwaliteit;
 • Slijtvast en minder slijtage;
 • Snel en effectief reinigen;
 • Minder onnodig waterverbruik en minder brandstofverbruik van hogedrukunit;
 • Inzetbaar bij harde en zachte industriële vervuilingen;
 • Inzetbaar voor zowel reinigen, ontstoppen en het oplossen van verstoppingen.

Welke industriële spuitkop kiezen?

Er zijn veel verschillende industriële spuitkoppen te krijgen. Welke industriële spuitkop u het best kunt inzetten en aan uw hogedrukslang kunt koppelen hangt van een aantal factoren af. Bij het aanschaffen van een nieuwe industriële spuitkop is het belangrijk goed te kijken naar de maat die u daarbij nodig hebt. Dit is afhankelijk van het type en maat hogedrukslang. Laat u goed adviseren welke industriële spuitkop u nodig heeft.

Advies over de juiste industriële spuitkop?

Pijpen reinigen, bundel reinigen, tanks reinigen of oppervlakte reinigen? Of juist leidingen, buizen of riolen ontstoppen? KOKS Hogedruk geeft u advies heeft de juiste industriële spuitkop in het assortiment. Voor elk type hogedrukpomp, hogedrukunit of hogedruktrailer en voor iedere reinigingstoepassing heeft KOKS Hogedruk de juiste industriële spuitkop in het assortiment.


Een goed advies over de juist industriële spuitkop is het halve werk, levert u beter reinigingsresultaat op en bespaart u fors tijd en geld. Wanneer er bijvoorbeeld een verkeerde spuitkop met te grote gaten wordt gekozen, dan haalt uw machine het aantal liter water per minuut wel maar niet de benodigde druk. Daarom is het altijd belangrijk om u bij aanschaf goed te laten adviseren. KOKS Hogedruk kijkt voorafgaand aan het gedegen advies niet alleen naar de spuitkoppen die het beste passen bij uw reinigingswerkzaamheden maar ook naar de hogedrukmachine en welke industriële spuitkop het beste past bij uw slangdiameter, het type slang en de lengte van de slang. U verliest namelijk ook druk als al het water eerst door 100 meter slang moet. Het is dus uitermate belangrijk om voorafgaand aan de aanschaf van industriële spuitkoppen goed te laten adviseren door een hogedruk specialist.

Hoe de juiste industriële spuitkop kiezen?

Voor elke toepassing, hogedrukreinigingsklus en hogedrukwerkzaamheden is er een geschikte industriële spuitkop. Het kiezen van de juiste industriële spuitkop hangt helemaal af van het of je wilt reinigen of ontstoppen, of het grote of kleine pijpen of leidingen betreft en of er met veel of juist weinig waterdruk gewerkt moet worden. Voor alle toepassingen is er een juiste industriële spuitkop beschikbaar. Laat u hier goed over infomeren welke industriële spuitkop voor uw reinigingsklus het snelst en het beste rendement oplevert. 

Wilt u reinigen of ontstoppen met uw industriële spuitkop?

Uw hogedrukunit, hogedrukmachine, hogedruktrailer, hogedrukaanhanger of rioolcombi kunt u zelf op druk zetten via de drukregelaar. Het aantal liters per minuut stelt u in via het bedieningspaneel of via de gashendel van de motor. Gas op is meer liters per minuut  door de industriële spuitkop en minder gas is dan minder liters per minuut door de industriële spuitkop.

Wilt u reinigen en vuil verwijderen? Dan stelt u een lage druk in met een hoog aantal liters per minuut. Dit geeft het beste resultaat om het vuil uit de pijp, buis of leiding te spoelen. Zit er hardnekkig vuil, hard materiaal, stevige slurry (slurrie) of slib vast gekleefd in de pijp, buis of leiding zoals chemische residuen, vet, cement of (kalk)aanslag? Dan draait u de druk van de hogedrukmachine omhoog om zo met kracht het materiaal los te krijgen.

Wilt u een probleem zo snel mogelijk verhelpen met het beste reinigingsresultaat, dan heeft u voor elk probleem een specifieke industriële spuitkop nodig die er voor is gemaakt om het renigingsprobleem snel en vakkundig te verhelpen.

KOKS Hogedruk adviseert u graag welke industriële spuitkop u voor welke hogedruk reinigingswerkzaamheden wanneer nodig hebt. 

Welke soorten (industriële) spuitkoppen zijn er allemaal?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten spuitkoppen met verschillende spuitkopbenamingen. Bij het reinigen van leidingen, pijpen, buizen en of riolen wordt er gebruik gemaakt van verschillende spuitkoppen.
Uiteindelijk is de spuitkop het belangrijkste gereedschap omdat deze feitelijk het reinigingswerk moet doen. Een spuitkop is verantwoordelijk voor een goede en efficiënte reiniging van de pijpleiding, de buizen, of buiswanden, maar niet elke spuitkop is geschikt voor dezelfde reiniging. Voor alle soorten vervuiling zijn er specifieke (industriële) spuitkoppen, hierbij is de hoeveelheid nozzles, de grote van de nozzles en de hoek waaronder ze geplaatst zijn van belang. Het soort nozzle is ook doorslaggevend, bijvoorbeeld vlakstraalnozzles, kruisnozzles, of breedstraalnozzles.


Spuitkoppen zijn grofweg te verdelen in onderstaande soorten spuitkoppen:

A. industriële spuitkoppen;

B. standaard spuitkoppen;

C. roterende spuitkoppen;

D. kettingkloppers en/of frezen;

E. rotor stralers.
 

Een goed advies welke industriële spuitkop met welke nozzles toegepast dient te worden is onontbeerlijk voor een goede en efficiënte reiniging.

Wat kun je reinigen of ontstoppen met een industriële spuitkop?

Industriële spuitkoppen kunnen diverse en uiteenlopende zware verstoppingen oplossen of ingezet worden voor zware hogedrukreinigingsklussen waaronder:

 • Olie vervuilingen
 • Chemische vervuilingen
 • Milieuverontreinigingen
 • Petrochemische vervuilingen
 • Offshore vervuilingen

In welke sectoren kun je industriële spuitkoppen inzetten?

Industriële spuitkoppen kun je inzetten binnen diverse sectoren bij het hoge druk reinigen van zware en hardnekkige vervuilingen en verstoppingen. De mogelijkheden wat betreft industriële spuitkoppen zijn legio.


Onderstaand een aantal sectoren waarbinnen je industriële spuitkoppen kunt inzetten voor industriële hogedrukreiniging.

 • Industriele spuitkoppen voor de Chemische Industrie;
 • Industriele spuitkoppen voor de Petro Chemische Industrie;
 • Industriele spuitkoppen voor Raffinaderijen;
 • Industriele spuitkoppen voor de Afvalindustrie;
 • Industriele spuitkoppen voor de Maritieme en scheepvaartsector;
 • Industriele spuitkoppen voor de Olie- en gasindustrie;
 • Industriele spuitkoppen voor de Offshore industrie;
 • Industriele spuitkoppen voor de Maakindustrie;
 • Industriele spuitkoppen voor de Scheepvaartsector;
 • Industriele spuitkoppen voor de Betonsaneringsindustrie.

Uiteraard zijn er nog veel meer industriële sectoren waar industriële spuitkoppen ingezet kunnen worden voor het krachtig en efficiënt reinigen.

Voor welke toepassingen kun je industriële spuitkoppen inzetten?

Industriële spuitkoppen zijn onder andere in te zetten voor het optimaal en krachtig reinigen en ontstoppen voor de volgende toepassingen:

 • Spuitkoppen voor Chemisch technisch reinigen;
 • Spuitkoppen voor Reiniging van warmtewisselaars;
 • Spuitkoppen voor Butter wassen;
 • Spuitkoppen voor Industriële reiniging;
 • Spuitkoppen voor Bundelreiniging;
 • Spuitkoppen voor Tank reiniging;
 • Spuitkoppen voor Offshore activiteiten;
 • Spuitkoppen voor Olieafscheiding;
 • Spuitkoppen voor Onshore activiteiten;
 • Spuitkoppen voor Buis reiniging;
 • Spuitkoppen voor Pijp reiniging;
 • Spuitkoppen voor Riool reiniging;
 • Spuitkoppen voor Beton reiniging;
 • Spuitkoppen voor Waterstraalsnijden;
 • Spuitkoppen voor Beton snijden;
 • Spuitkoppen voor Petrochemische activiteiten;
 • Spuitkoppen voor Puttenreiniging;
 • Spuitkoppen voor Rioolreiniging;
 • Spuitkoppen voor Septic tankreiniging;
 • Spuitkoppen voor Reinigen van vaten;
 • Spuitkoppen voor Reinigen van trechtertanks;
 • Spuitkoppen voor Reinigen van vacuumwagens;
 • Spuitkoppen voor Reinigen van tankauto’s;
 • Spuitkoppen voor Reinigen van vuilcontainers;
 • Spuitkoppen voor Shutdown reinigingswerkzaamheden;
 • Spuitkoppen voor Silo reiniging;
 • Spuitkoppen voor Vetputtenreiniging;
 • Spuitkoppen voor Scheepsreiniging;
 • Spuitkoppen voor Scheepswandreiniging;
 • Spuitkoppen voor Oppervlakte reiniging;
 • Spuitkoppen voor Demolition werkzaamheden;
 • Spuitkoppen voor Scheepswandreiniging;
 • Spuitkoppen voor Snijden van allerlei materialen;
 • Spuitkoppen voor Reinigen van werkvloeren;
 • Spuitkoppen voor Oven reiniging.

Wie mogen hogedrukspuiten met industriële spuitkoppen bedienen, vasthouden en richten?

Het reinigen met hogedrukapparatuur met industriële spuitkoppen mag alleen worden uitgevoerd door werknemers die de daarvoor benodigde specifieke deskundigheid hebben. KOKS Hogedruk biedt via de KOKS Academy specifiek doelgroep gerichte hogedruk en industriële spuitkoppen producttrainingen en opleidingen aan voor hogedruk operators en hogedruk supervisors. Bij de opleiding en instructies wordt er ruim aandacht geschonken aan  de veiligheids- en gezondheidsrisico’s van hogedruk reinigen met industriële spuitkoppen.

Goed en veilig werken met hogedrukmaterieel en industriële spuitkoppen is een must! Het bedienen, vasthouden en richten van hogedrukspuiten en stralen met industriële spuitkoppen moet zorgvuldig gebeuren. De trillingen die deze hogedrukapparaten veroorzaken en de kracht die nodig is om ze te hanteren zijn belastend voor de spieren in de schouder en armen. Het continu indrukken van een bedieningshendel vergt statische knijpkracht. Bovendien worden bij het gebruik extreme buigingen van de nek en lichaam aangenomen. Hierdoor worden de grenzen waarbij gezondheidsschade kan optreden al snel bereikt. Ter voorkoming van deze fysieke overbelasting moet de hogedruk gebruiker de volgende regels hanteren:

• Hogedruk reinigen met industriële spuitkoppen dient bij voorkeur mechanisch of met mechanische ondersteuning plaats te vinden. KOKS hogedruk heeft diverse hogedruk toebehoren en accessoires in het hogedruk assortiment om veilig en ergonomisch te kunnen werken.

• Handmatig hogedruk reinigen met industriële spuitkoppen mag tot een reactiekracht van:
- 200N bij gebruik < 1 uur;
- 160N bij gebruik van 1 - 2 uur;
- 100N bij gebruik van 2 - 8 uur.

KOKS Hogedruk heeft diverse ergonomische watertools van Hammelmann in het assortiment om de werkzaamheden veilig en efficiënt te laten plaatsen vinden.  Door gebruik van deze ergonomische hulpmiddelen is 80% minder kracht nodig en hierdoor minder fysieke belasting waardoor het veilig met hogedrukmaterieel en industriële spuitkoppen gewerkt kan worden.

Waarom de juiste industriële spuitkop kiezen?

De juiste industriële spuitkop kiezen is het halve werk voor uw industriële reinigingsklus. Het is belangrijk om de juiste spuitkop te kiezen zodat u het maximale uit uw hogedrukmachine haalt. Uw hogedruktrailer, hogedrukaanhanger, hogedrukcontainer of rioolcombi is gemaakt om een maximale druk (bar) en een maximaal aantal liter water per minuut te kunnen leveren. Om het maximale uit uw hogedrukmachine te halen is het van belang om niet alleen een industriële spuitkop te kiezen die gemaakt is voor een bepaalde reinigingsklus of verstopping maar ook een industriële spuitkop die past bij de druk en het aantal liters per minuut van uw hogedrukmachine.

Wat zijn industriële spuitkop inzetstukken?

Spuitkop inzetstukken, worden ook wel nozzle inserts genoemd, zijn de inzetstukken die geplaatst worden in de gaten van de spuitkop. Zij zorgen ervoor dat de straal de juiste vorm krijgt als hij de spuitkop verlaat. Industriële spuitkoppen werken het beste met de juiste spuitkop inzetstukken. Industriële spuitkoppen zijn er voor alle soorten vervuiling. Hierbij is de hoeveelheid spuitkop inzetstukken of nozzles inserts, de grote van de nozzles en de hoek waaronder ze geplaatst zijn van groot belang. Het soort nozzle is ook doorslaggevend, bijvoorbeeld vlakstraalnozzles, kruis- of breedstraalnozzles. Een spuitkop wordt aangepast aan de capaciteit van de hogedrukpomp die de hoeveelheid water en de druk bepaald, hoe hoger de wateropbrengst van de hogedrukpomp in liters per seconde, hoe groter de nozzles in de spuitkop zullen zijn. KOKS Hogedruk biedt een ruim assortiment aan spuitkop inzetstukken en nozzle inserts. 

KOKS Hogedruk is onderdeel van KOKS Group, topspeler en fabrikant van industrieel reinigingsmaterieel. Familiebedrijf KOKS Group is een Alkmaarse producent en leverancier van industrieel reinigingsmaterieel. Aanvankelijk richtte KOKS Group zich alleen op hogedrukpompen en breidde later uit met de bouw van vacuümwagens die wereldwijn worden ingezet voor zware industriele reinigingswerkzaamheden binnen verschillende industrieën. Hierdoor heeft KOKS al ruim 30 jaar ervaring in de hogedruk branche. Dit maakt KOKS Hogedruk een geschikte importeur en dealer van de Hammelmann producten in Nederland. 

KOKS Hogedruk specialist met hogedruktrailer

Industriële spuitkoppen demo op locatie?

Al ruim 30 jaar lang leveren, adviseren en trainen wij vele industriele reinigingsbedrijven en contractors op het gebied van industriele spuitkoppen. Zodat  onze klanten het maximale uit hun hogedrukunit kunnen halen en hiermee effecient en effectief reinigen waarmee ze dagelijks veel tijd en geld besparen. Wilt u een gedegen advies en met de inzet van de juiste industriele spuitkop effectief reinigen en hiermee ook tijd en geld besparen? Vraag dan nu een gratis demo aan bij u op locatie.


Wilt u meer informatie over industriële spuitkoppen en alle mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op! We staan 24/7 klaar om u van dienst te zijn.